Alvorens voor het eerst de letters T.O.B. “officieel” op papier verschijnen, gaan we terug naar de jaren ’30 en ’40. Buurtvereniging De Meteoor maakte in Tuindorp Oostzaan een grote bloeiperiode door, terwijl de katholieke voetbalfanaten zich op relatief kleine schaal hebben verenigd in de R.K.S.V. Oranje-Zwart. Deze katholieke voetbalclub heeft haar terreinen aan de Oostzanerdijk, en komt met het standaardteam uit in de Eerste Klasse van de Dioc. Haarlemsche Voetbal Bond. Het is in die tijd nog zo dat de katholieken in een eigen competitie uitkomen. Er is een duidelijk onderscheid tussen katholieke verenigingen als Oranje-Zwart en een “neutrale” club als De Meteoor. In de oorlogsjaren 1939-1945 wordt R.K.S.V. Oranje-Zwart opgeheven. Na de Bevrijding likt Nederland z’n wonden en het dagelijks leven komt maar moeizaam op gang.
Grote initiatiefnemer in die dagen is Frater Martialis van de Sint Stephanus Bellesinischool, de rooms katholieke Jongensschool aan het Orionplantsoen in Tuindorp Oostzaan. Hij is leider van het schoolelftal en zelf enthousiast dribbelaar. Hij komt in contact met verschillende voormalige katholieke Oranje-Zwart voetballers (o.a. Ties Janssen, Gerard Koenen, Jan Ibes en Ben van Horssen) die er wel weer voor voelen een balletje te gaan trappen. Frater Martialis kijkt op Tuindorp nog een beetje om zich heen en zo kan het gebeuren dat in de zomer van 1947 een kleine 25-tal belangstellenden zich voor een “geheime” vergadering hebben verzameld. De Frater neemt het woord. En terwijl hij, voor de verbaasde blikken van velen, met veel bombarie een heuse voetbal op tafel tovert, spreekt hij de historische woorden: “ We zijn hier met z’n allen bijeen om een voetbalclub op te richten. Tuindorp-Oostzaan moet weer een Rooms-Katholieke voetbalvereniging krijgen”. Alle aanwezigen scharen zich achter de ambitieuze plannen van “die vreemde Frater uit Utrecht”, alhoewel sommigen zich toch sceptisch afvragen: “Is deze opzet wel levensvatbaar? Is er al niet zoveel opgericht en weer binnen afzienbare tijd ten gronde gegaan? En hoe komen we aan geld, shirts, terreinen etc.?”
Over de naam van de nieuwe, jonge vereniging is men het snel eens. Enkelen proberen nog schuchter tot een voortzetting van Oranje-Zwart te komen, maar dit voorstel wordt rap van tafel geveegd. De “Tuindorp Oostzaanse Boys” aanschouwen het levenslicht. Boys omdat zo snel na de oorlog dat “Engelse” er na de bevrijding nog een beetje in zit bij de Hollanders. Voor de shirts wordt als grote voorbeeld de AJAX-shirts genomen, maar dan contra. T.O.B. gaat dus in een rood shirt voetballen met een witte baan, zwarte broek en rood-wit geringde kousen. Na de vergadering verlaten de prille T.O.B.-ers opgewekt de zaal. Ze hebben zojuist een voetbalvereniging opgericht. De weken na de memorabele oprichtingsvergadering komt men er echter snel achter dat het lang niet zo gemakkelijk zou zijn als velen dachten. Bij de Voetbalbond (AVB) wordt vlug ingeschreven voor de competitie zodat men nog in het seizoen 1947-1948 kan uitkomen in officieel verband. Het nieuwtje van de nieuwe voetbalvereniging gaar in Katholiek Tuindorp snel in de rondte en zo stromen de eerste maanden de aanmeldingen binnen. Als officiële oprichtingsdatum houdt men 17 juli 1947 aan.Vraag blijft echter: Waar denkt met te gaan voetballen? Men komt terecht op een stuk opgespoten land waar nu ongeveer het trainingsveld van De Meteoor is, aan de Appelweg. Gras is nagenoeg niet aanwezig, met als grote voordeel : afkeuren was er niet bij.
Omkleden vind plaats in de ontspanningsruimte van Speeltuinvereniging D.E.S. Het huidige pand van kapper Wierstra, hoek Oostzanerdijk - Appelweg.Het was wellicht een moeizaam begin, maar er werd gevoetbald en dat was voorlopig het belangrijkste.
Groot probleem in het beginjaar is ondermeer het tenue. Er was tijdens de oprichtingsvergadering wel een originele uitrusting bedacht, maar dat was natuurlijk nergens te krijgen. Na één seizoen op de zandvlakte gevoetbald te hebben, gaat het bestuur, begin 1948 naarstig op zoek naar vervangende speelruimte. Al spoedig laat men het oog vallen op een stuk land aan de Melkweg. TOB betaalde het in die dagen kapitale bedrag van FL. 2000,00 en was een nieuw complex (nou ja, nieuw, eigenlijk alleen maar twee geëgaliseerde stukken weiland) rijker. Nadat Boer De Kock dat stuk land gedraineerd en ingezaaid had, groeide er bijna geen graspolletje en Boer De Kock reageerde laconiek doch serieus: “Als God wil dat er geen gras groeit, dan groeit er geen gras…….”
Ben van Horssen, werkzaam op de Albert Cuyp, heeft wat textielbonnen op de kop weten te tikken en uiteindelijk weet hij een dozijn shirtjes te bemachtigen (witte shirts met een blauwe baan), 12 witte broeken 24 blauwwitte kousen. Oftewel de nieuwe, en nog steeds geldende clubkleuren van T.O.B. Later kwamen er uiteraard meer tenue-tjes en gaan alle TOB-teams in het blauw - wit spelen. Een TOB-er kon wat hout krijgen van een oorlogsschip in reparatie bij de NDSM. Het hout werd gesloopt en met man en macht naar de zandvlakte gebracht. Er kwamen vrijwilligers en de opbouw kon beginnen. Juist toen het gebouw stond, kwam secretaris Th.Jansen naar de bouwploeg toe en zei: “We spelen hier niet meer, maar op de Melkweg”. De bouwploeg brak het houten lokaaltje weer af en op het nieuwe terrein aan de Melkweg weer op.
Al vrij snel na de oprichting gaan er stemmen op om ook te gaan handballen bij TOB. Op de zandvlakte was dit nog niet zo goed mogelijk, maar in 1948 is het dan zover. Henk Stam zet een handbalafdeling op poten en de trainingen, Mej. v.d. Poll van de Mariaschool, behartigt de organisatorische aspecten. In het seizoen 1948-1949 wordt er op de Melkweg druk gevoetbald en gehandbald.15 februari 1950 is een historische datum binnen in de TOB geschiedenis: het eerste clubblad verschijnt bij alle leden op de deurmat, twee pagina’s, maar toch, het begin was er.Het seizoen 1954-1955 is één grote triomftocht voor de mannen van trainer Aantjes. Veel te sterk voor de 3e klasse, uit 16 wedstrijden 30 punten, 93 doelpunten voor en 15 tegen. De kampioenswedstrijd vindt plaats op de Melkweg, er wordt gespeeld tegen Tavenu en TOB wint met 2-1. 2e klasse AVB. Ook de dames 1 handbal worden in dat jaar kampioen.
In het seizoen 1955-1956 lijkt TOB in één keer door te stromen naar de 1e klasse, een beslissingswedstrijd tegen DVOS op het terrein van DWV aan de Leeuwarderweg moet de kampioen aanwijzen. TOB verliest met 2-4. De A1 en A2 hebben meer geluk, beide worden in dat seizoen kampioen. Er komt vanuit de dames-hoek steeds meer weerstand en commentaar op de naam Tuindorp Oostzaanse Boys. TOB is immers niet meer uitsluitend een voetbalvereniging, maar een allround sportclub. De letters T.O.B. blijven gehandhaafd, doch de betekenis verandert. Eén van de suggesties is: Tot Overspel Bereid. Gezien het dubbelzinnige karakter van één en ander, vervalt dit ideetjes alras. Uiteindelijk komt als naam uit de bus Trouw ons Beginsel. In 1957 heeft TOB een eigen Home. Voorzitter J. van Lingen verrichtte de officiële opening.