Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Clubblad

Clubblad

Clubblad en digitaal clubblad

Inschrijven om het digitale clubblad (maandelijks) te ontvangen, klik hier

Benieuwd naar eerdere edities? Klik hier


Een korte historie van het clubblad

Op 15 februari 1950 gleed de eerste officiële mededelingen van rksv TOB bij de leden in de brievenbus.Toenmalig voorzitter “Meester” Banks wist secretaris Martin v.d. Berg te strikken om voor een wekelijks orgaan te zorgen, waarbij alle leden persoonlijk bereikt konden worden en dat verder programma’s etc. bevatte.De nieuwe “hoofdredacteur” tikte er lustig op los, toog naar de nieuwe Maanstraat, naar de sigarenzaak van Jef van Lingen, om de stencils in te leveren. Vele jaren hebben beide heren dit gedaan en Omhoog groeide en groeide, van enkele tientallen exemplaren naar vele honderden.


In het nieuwe home aan de oude Melkweg werd alles langzamerhand professioneler en kon men over meer mankracht beschikken. De namen van onder meer Frater Saulus en Cees Maijenburg duiken in deze periode veelvuldig op. Toen tijdens de watersnood in 1960 Tuindorp Oostzaan verdrink, verdronk ook de TOB-uitgeverij, uitgezonderd redactie en medewerkers. Door de medewerking van frater Sigebertus van de Bellesinischool werd tijdelijk van de faciliteiten van de school gebruik gemaakt en zodoende kon na enig oponthoud Omhoog spoedig weer verschijnen in al haar glorie.


Gestadig groeide de oplagen van aanvankelijk 100 stuks naar meer dan 800 in de zeventiger jaren. Hebben we het bij TOB over Omhoog, dan is er één naam die hierbij heel nauw betrokken is geweest: Martin van de Berg. Als (eind)-redacteur verzorgde hij tientallen jaren de inhoud. Toen hij wegens een reis door Amerika en later ziekte, enige tijd moest stoppen, was Nico Peperkamp verscheidene jaren een voorbeeldige stand-in, later ondermeer ter zijde gestaan door Nico Smit, Frits Letschert en Marjan Houben.


Tot zijn overlijden in 1981 heeft Martin van de Berg een onuitwisbare stempel op het wekelijkse orgaan van TOB gedrukt. De laatste jaren is de redactie van Omhoog in handen van Cor van Breemen en Fred Stam.

De laatste papieren versie van Omhoog verscheen in juli 2013. Diverse nostalgische, praktische en zakelijke argumenten werden door het bestuur gewogen waarop werd besloten te stoppen met de papieren versie, echter wel direct een digitale vervanger in het leven te roepen. Dit clubblad verschijnt maandelijks of bij speciale gelegenheden en voorziet TOB'ers niet alleen van actuele informatie maar juist ook de achtergrond van de verhalen en het nieuws rondom de club. De redactie is in handen van Fred Stam, ondersteund door diverse (oud-)leden die prachtige foto's en anekdotes aanleveren. De techniek achter het clubblad is in handen van Jan Vet en Dennis Koolmoes. De uitgebrachte editities zijn in te zien via de link bovenaan deze pagina.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!