Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Besluit KNVB: amateurvoetbal niet hervat

Besluit KNVB: amateurvoetbal niet hervat

31 maart 2020 20:15


Naar aanleiding van de Corona-crisis heeft de KNVB besloten om al het amateurvoetbal per direct te stoppen.

Reactie bestuur

Uiteraard een begrijpelijk besluit, zeker gezien het ticket voor de nacompetitie voor TOB-1 extra zuur. Alle toernooien en activiteiten die gepland zijn, zijn inmiddels afgelast.

Het bestuur zal zich samen met de vrijwilligers inzetten voor een goede voorbereiding van het nieuwe seizoen. Indien zich de kans voordoet om in mei/juni/juli (voetbal)activiteiten te organiseren dan informeren we de leden zo snel mogelijk.

Het allerbelangrijkste vinden we echter dat alle leden en hun familie in goede gezondheid deze tijd doorkomen.

Let op elkaar en help waar dat nodig is en kan en wees zoals het een TOB'er betaamt: wees sportief en houd je aan de maatregelen die opgesteld zijn door het RIVM om verdere verspreiding tegen te gaan.

Wat zijn de gevolgen voor de vereniging?

Alle sportverenigingen krijgen of hebben het al financieel moeilijk. En TOB is daarop geen uitzondering. Vooral voetbalverenigingen halen een groot deel van hun inkomsten uit de kantineopbrengsten die nu langere tijd stilliggen, terwijl veel vaste lasten gewoon door blijven lopen. Onze financiële positie wordt nauwlettend door het bestuur in de gaten gehouden, maar veel zaken zijn op dit moment nog niet duidelijk. Wij hopen dat onze leden en sponsoren de vereniging trouw blijven.

Wat zijn de gevolgen voor de contributie van dit afgebroken seizoen?

Wij kunnen ons voorstellen dat ook hierover vragen leven. De contributie blijft echter voor een heel seizoen gelden en zou inmiddels door alle leden al voldaan moeten zijn. Er wordt bijvoorbeeld niet een deel van de contributie teruggeboekt.

Er is hierbij allereerst sprake van het solidariteitsprincipe. Bij een vereniging moeten niet alleen de taken gezamenlijk ingevuld worden, maar ook de lasten samen worden gedragen. Daarnaast is er een verschil tussen een lid van een vereniging en een klant van een (commercieel) bedrijf. Als een training of activiteit niet kan doorgaan staat dat los van de contributie.

Wanneer kunnen we weer op de velden en het sportpark?

Gedurende de periode dat er geen verenigingsactiviteiten mogelijk zijn (voor nu is dat tot/met 28 april), zal ons complex gesloten zijn. Omdat het complex eigendom is van de gemeente (wij huren de velden), zal de gemeentelijke handhaving er op toezien dat er geen personen op het complex aanwezig zijn. Daarbij heeft de gemeente aangegeven, dat er ook boetes opgelegd kunnen worden. Indien het weer mogelijk is om op het sportpark te komen, dan zullen wij zoals hierboven gezegd onderzoeken welke activiteiten we kunnen organiseren.

Mocht het niet mogelijk zijn om voor die tijd iets te organiseren, dan hopen wij jullie allemaal weer in goede gezondheid te zien bij aanvang van het nieuwe (voetbal)seizoen.

 

Voor vragen: bestuur@tobvoetbal.nl

 

 

knvb-logo-725x363.jpg

Het bericht op de website van de KNVB (31/3/2020):

COMPETITIES AMATEURVOETBAL NIET HERVAT

Met het oog op de dinsdag door het kabinet aangekondigde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de KNVB na beraad besloten dat de competities van het amateurvoetbal dit seizoen niet meer worden hervat.

Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus en in heel Nederland. Door de nieuwe overheidsmaatregelen is het niet meer toegestaan om tot en met 28 april te voetballen.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Nederland heeft een uniek verenigingsleven dat inmiddels geruime tijd stilligt. Sommige mensen zijn ziek, sommigen helaas zelfs overleden en velen zitten verplicht thuis. Het gaat bij ons om vrijwilligers en amateurvoetballers voor wie de vraag ‘hoe nu verder?’ steeds zwaarder gaat wegen. Vandaag kunnen we vaststellen dat de competities niet meer op een gewenste manier kunnen worden uitgespeeld voor de start van de zomerstop. In tegenstelling tot bij de profs, bestaat er voor de amateurs ook geen scenario om de wedstrijden door te schuiven tot na de zomerstop. Door vandaag de knoop door te hakken willen we vooral iedereen duidelijkheid geven.”

Richten op verenigingsleven

“Voetbal is voor ons belangrijk maar gezondheid staat daar altijd ver boven. Zeker nu. Mocht Nederland voor de zomer toch weer veilig kunnen voetballen en de overheidsmaatregelen worden om die reden afgeschaald, dan ondersteunt de KNVB de verenigingen graag met het organiseren van activiteiten zoals toernooien en oefenwedstrijden. Daar willen we ons nu op gaan richten, dat het verenigingsleven als eerste weer op gang komt zodra dat safe is.”

Geen eindstanden

Er is tevens besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen. Een werkgroep van de KNVB gaat de consequenties hiervan nader uitwerken.

Contact met belangenorganisaties

“Met ons besluit om de competities niet te hervatten zijn we niet over een nacht ijs gegaan. Zo hebben we eerder veelvuldig contact gehad met vertegenwoordigers van verenigingen in het land, onze ledenraad en alle belangenverenigingen in het amateurvoetbal. We zijn ons er namelijk van bewust dat hoe logisch deze beslissing ook is, deze ook impact heeft op de hobby en passie van onze 1,2 miljoen leden en financiële gevolgen kan hebben voor de 3.000 verenigingen.” 

Financiële consequenties beperken

Derhalve zal de KNVB er alles aan doen om de kosten voor verenigingen zo laag mogelijk te houden, zo ook de betalingen van clubs aan de bond. Zo is vandaag besloten dat de twee resterende maandelijkse incasso’s van april en mei niet worden uitgevoerd. In juni maakt de KNVB de eindafrekening over het seizoen 2019/’20 op. Hierin gaan vanzelfsprekend een aantal kosten beduidend lager uitvallen voor de clubs. Daarnaast geeft de KNVB een restitutie op de reeds in rekening gebrachte wedstrijdgelden. De hoogte van deze restitutie is gebaseerd op het aantal niet gespeelde wedstrijden. Dit is uiteindelijk terug te zien in de eindafrekening.

Met als doel de totale financiële consequenties van deze crisis voor clubs enigszins te beperken, trekt de KNVB ook gezamenlijk op met NOC*NSF en de overheid en maakt zich sterk voor onder meer een noodfonds voor de sport.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!