Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Historie

Historie

 

Hieronder kunt u de geschiedenis van de omniverenging TOB lezen. Door op de onderstaande hoofdstukken te drukken kunt u gemakkelijk door het document bladeren.

Periode 1947-1957 Historie Pers en Propaganda Commissie
Periode 1958-1968 Historie clubblad
Periode 1969-1979 Historie afdeling Klaverjassen (tot 2007)
Periode 1980-nu Clublied
Ereleden Beluister hier het clublied

Periode 1947-1957

Alvorens voor het eerst de letters T.O.B. “officieel” op papier verschijnen, gaan we terug naar de jaren ’30 en ’40. Buurtvereniging De Meteoor maakte in Tuindorp Oostzaan een grote bloeiperiode door, terwijl Frater Martialis, oprichter en eerste voorzitterde katholieke voetbalfanaten zich op relatief kleine schaal hebben verenigd in de R.K.S.V. Oranje-Zwart. Deze katholieke voetbalclub heeft haar terreinen aan de Oostzanerdijk, en komt met het standaardteam uit in de Eerste Klasse van de Dioc. Haarlemsche Voetbal Bond. Het is in die tijd nog zo dat de katholieken in een eigen competitie uitkomen. Er is een duidelijk onderscheid tussen katholieke verenigingen als Oranje-Zwart en een “neutrale” club als De Meteoor. In de oorlogsjaren 1939-1945 wordt R.K.S.V. Oranje-Zwart opgeheven. Na de Bevrijding likt Nederland z’n wonden en het dagelijks leven komt maar moeizaam op gang.


Grote initiatiefnemer in die dagen is Frater Martialis van de Sint Stephanus Bellesinischool, de rooms katholieke Jongensschool aan het Orionplantsoen in Tuindorp Oostzaan. Hij is leider van het schoolelftal en zelf enthousiast dribbelaar. Hij komt in contact met verschillende voormalige katholieke Oranje-Zwart voetballers (o.a. Ties Janssen, Gerard Koenen, Jan Ibes en Ben van Horssen) die er wel weer voor voelen een balletje te gaan trappen. Frater Martialis kijkt op Tuindorp nog een beetje om zich heen en zo kan het gebeuren dat in de zomer van 1947 een kleine 25-tal belangstellenden zich voor een “geheime” vergadering hebben verzameld. De Frater neemt het woord. En terwijl hij, voor de verbaasde blikken van velen, met veel bombarie een heuse voetbal op tafel tovert, spreekt hij de historische woorden: “ We zijn hier met z’n allen bijeen om een voetbalclub op te richten. Tuindorp-Oostzaan moet weer een Rooms-Katholieke voetbalvereniging krijgen”. Alle aanwezigen scharen zich achter de ambitieuze plannen van “die vreemde Frater uit Utrecht”, alhoewel sommigen zich toch sceptisch afvragen: “Is deze opzet wel levensvatbaar? Is er al niet zoveel opgericht en weer binnen afzienbare tijd ten gronde gegaan? En hoe komen we aan geld, shirts, terreinen etc.?” 

Over de naam van de nieuwe, jonge vereniging is men het snel eens. Enkelen proberen nog schuchter tot een voortzetting van Oranje-Zwart te komen, maar dit voorstel wordt rap van tafel geveegd. De “Tuindorp Oostzaanse Boys” aanschouwen het levenslicht. Boys omdat zo snel na de oorlog dat “Engelse” er na de bevrijding nog een beetje in zit bij de Hollanders. Voor de shirts wordt als grote voorbeeld de AJAX-shirts genomen, maar dan contra. T.O.B. gaat dus in een rood shirt voetballen met een witte baan, zwarte broek en rood-wit geringde kousen.
Na de vergadering verlaten de prille T.O.B.-ers opgewekt de zaal. Ze hebben zojuist een voetbalvereniging opgericht. De weken na de memorabele oprichtingsvergadering komt men er echter snel achter dat het lang niet zo gemakkelijk zou zijn als velen dachten. Bij de Voetbalbond (AVB) wordt vlug ingeschreven voor de competitie zodat men nog in het seizoen 1947-1948 kan uitkomen in officieel verband. Het nieuwtje van de nieuwe voetbalvereniging gaar in Katholiek Tuindorp snel in de rondte en zo stromen de eerste maanden de aanmeldingen binnen. Als officiële oprichtingsdatum houdt men 17 juli 1947 aan.Vraag blijft echter: Waar denkt met te gaan voetballen? Men komt terecht op een stuk opgespoten land waar nu ongeveer het trainingsveld van De Meteoor is, aan de Appelweg. Gras is nagenoeg niet aanwezig, met als grote voordeel : afkeuren was er niet bij.

Omkleden vind plaats in de ontspanningsruimte van Speeltuinvereniging D.E.S. Het huidige pand van kapper Wierstra, hoek Oostzanerdijk - Appelweg.Het was wellicht een moeizaam begin, maar er werd gevoetbald en dat was voorlopig het belangrijkste.


Groot probleem in het beginjaar is ondermeer het tenue. Er was tijdens de oprichtingsvergadering wel een originele uitrusting bedacht, maar dat was natuurlijk nergens te krijgen. Na één seizoen op de zandvlakte gevoetbald te hebben, gaat het bestuur, begin 1948 naarstig op zoek naar vervangende speelruimte. Al spoedig laat men het oog vallen op een stuk land aan de Melkweg. TOB betaalde het in die dagen kapitale bedrag van FL. 2000,00 en was een nieuw complex (nou ja, nieuw, eigenlijk alleen maar twee geëgaliseerde stukken weiland) rijker. Nadat Boer De Kock dat stuk land gedraineerd en ingezaaid  had, groeide er bijna geen graspolletje en Boer De Kock reageerde laconiek doch serieus: “Als God wil dat er geen gras groeit, dan groeit er geen gras…….”

Ben van Horssen, werkzaam op de Albert Cuyp, heeft wat textielbonnen op de kop weten te tikken en uiteindelijk weet hij een dozijn shirtjes te bemachtigen (witte shirts met een blauwe baan), 12 witte broeken 24 blauwwitte kousen. Oftewel de nieuwe, en nog steeds geldende clubkleuren van T.O.B. Later kwamen er uiteraard meer tenue-tjes en gaan alle TOB-teams in het blauw - wit spelen. Een TOB-er kon wat hout krijgen van een oorlogsschip in reparatie bij de NDSM. Het hout werd gesloopt en met man en macht naar de zandvlakte gebracht. Er kwamen vrijwilligers en de opbouw kon beginnen. Juist toen het gebouw stond, kwam secretaris Th.Jansen naar de bouwploeg toe en zei: “We spelen hier niet meer, maar op de Melkweg”. De bouwploeg brak het houten lokaaltje weer af en op het nieuwe terrein aan de Melkweg weer op.

Al vrij snel na de oprichting gaan er stemmen op om ook te gaan handballen bij TOB. Op de zandvlakte was dit nog niet zo goed mogelijk, maar in 1948 is het dan zover. Henk Stam zet een handbalafdeling op poten en de trainingen, Mej. v.d. Poll van de Mariaschool, behartigt de organisatorische aspecten. In het seizoen 1948-1949 wordt er op de Melkweg druk gevoetbald en gehandbald.15 februari 1950 is een historische datum binnen in de TOB geschiedenis: het eerste clubblad verschijnt bij alle leden op de deurmat, twee pagina’s, maar toch, het begin was er.Het seizoen 1954-1955 is één grote triomftocht voor de mannen van trainer Aantjes. Veel te sterk voor de 3e klasse, uit 16 wedstrijden 30 punten, 93 doelpunten voor en 15 tegen. De kampioenswedstrijd vindt plaats op de Melkweg, er wordt gespeeld tegen Tavenu en TOB wint met 2-1. 2e klasse AVB. Ook de dames 1 handbal worden in dat jaar kampioen.

In het seizoen 1955-1956 lijkt TOB in één keer door te stromen naar de 1e klasse, een beslissingswedstrijd tegen DVOS op het terrein van DWV aan de Leeuwarderweg moet de kampioen aanwijzen. TOB verliest met 2-4. De A1 en A2 hebben meer geluk, beide worden in dat seizoen kampioen. Er komt vanuit de dames-hoek steeds meer weerstand en commentaar op de naam Tuindorp Oostzaanse Boys. TOB is immers niet meer uitsluitend een voetbalvereniging, maar een allround sportclub. De letters T.O.B. blijven gehandhaafd, doch de betekenis verandert. Eén van de suggesties is: Tot Overspel Bereid. Gezien het dubbelzinnige karakter van één en ander, vervalt dit ideetjes alras. Uiteindelijk komt als naam uit de bus Trouw ons Beginsel. In 1957 heeft TOB een eigen Home. Voorzitter J. van Lingen verrichtte de officiële opening.

Periode 1958-1968

In september 1958 presenteerde TOB zich voor het eerst in de Eerste klasse AVB. Een tumultueuze verlopen beslissing wedstrijd tegen JHK moest de kampioen aanwijzen. Met 2-3 trok TOB aan het kortste eind. De afdeling handbal heeft dat jaar kampioenen bij de aspiranten en junioren. De afdeling voetbal kan voor de senioren 2 en de B2 junioren toch de vlag hijsen. In de nacht van 13 op 14 januari 1960 begeeft een dijk het en Tuindorp Oostzaan loopt onder water, ook TOB buigt diep. Eén foto zegt meer dan 1000 woorden…. Het gehele TOB complex onder water. Circa 10.000 inwoners zijn zwaar gedupeerd.TOB betekent deze periode Tot Opbouwen Bereid en dat is niet tot dovenmansoren gezegd. Het improvisatietalent blijkt groot bij de blauw-witten en iedereen helpt iedereen. Uit het hele land komen positieve en opbeurende reacties om TOB er weer bovenop te helpen. De Meteoor en NDSM bieden aan om bij hun enige weken te gaan voetballen. De competitie 1959-1960 verloopt hopeloos, maar hoop geeft de laatste 4 wedstrijden, die worden allemaal aan de Melkweg gespeeld. TOB leed geen nederlaag meer en handhaafde zich in de eerste klasse AVB. In de zomer van 1960 wordt er op de Melkweg druk gewerkt om het clubgebouw weer zo veel mogelijk in de oorspronkelijke staat te brengen.

Kampioenen zijn er wel dit seizoen, voetbal senioren 2 en de B2 junioren, bij de handbalsters kunnen de junioren, aspiranten 1 en 2 de kampioenvlag hijsen. Het seizoen 1960-1961 wordt door het vlaggenschip plichtmatig afgewerkt en zo nu en dan denkt men terug aan die beruchte januarinacht van 1960. In 1962 wordt het 15 jarig bestaan van TOB uitbundig gevierd, een gigantische feesttent verrijst op het Melkweg complex en het feestprogramma vermeldt onder meer: handbaltoernooi, biljarttoernooi, klaverjasavond, volleybalwedstrijden, ritmisch dansen en voetbalwedstrijden.

Belangrijkste wapenfeit van 1963 is ongetwijfeld de mededeling van de gemeente Amsterdam dat TOB voor een drietal jaren de Melkweg moet verlaten. De gemeente legt beslag op het complex in verband met de aanleg van de Coentunnel en de hiermee verbonden aan- en afvoerwegen. Gevolg hiervan is ondermeer dat men genoodzaakt is het prachtige clubhuis, dat in 1957 met zoveel élan was opgebouwd en daarna nog eens in 1960 door de watersnood met bloed en tranen moest worden herbouwd, aan de meest biedende te verkopen. Voor drie jaar weg van de Melkweg, wat zal dat worden. Voetballen gaat men bij De Volewijckers, handballen op het complex Pomonastraat en voor de ontspanning binnenshuis wordt gebruik gemaakt van het parochiehuis naast de kerkt op de Kometensingel. TOB krijgt de verzekering dat men in 1966 weer kan terug keren op de Melkweg en een speciale bouwcommissie wordt in het leven geroepen onderleiding van Frater Saulus.De seizoenen 1963-1964 en 1964-1965 worden eigenlijk volledig beheerst door de activiteiten van de bouwcommissie. Het voetbal en handbal  raakt wat op de achtergrond en dat niet alleen omdat ze op verschillende plaatsen in Amsterdam Noord (tijdelijk) hun sport bedrijven. Diverse acties, zo wordt iedereen aangespoord een speciale bouwkaart aan te schaffen, á FL. 26,00. Voor een steen, pot verf of een kwast, het maakte niet uit, als men maar meedeed. Deze actie leverde bijna FL. 2300,00 op. Andere acties waren o.a. klaverjastoernooien, de oud papier actie, een grote loterij, de voetbalpool, etc. Tuindorp wordt overrompeld door Kerstpakketten van TOB, de inhoud bestond uit: 1 groot kerstlaken, 1 kerstloper, 12 servetten en 12 onderzetters.

Op sportief gebied kan het TOB vlaggenschip in het seizoen 1963-1964 en 1964-1965 niets opzienbarends uitrichten. Na een dienstverband van 11 seizoenen ruimt trainer Aantjes het veld voor Arie Muller. De handbal heeft wel succes, de senioren 1, aspiranten 1 en 5 eindigen op het veld bovenaan in de competitie. In het seizoen 1965-1966 speelt TOB voor het laatste jaar op de Buiksloterbanne (voetbal) en Pomonastraat (handbal), iedereen kijkt reikhalzend uit naar het najaar van 1966 wanneer TOB weer op de vertrouwde Melkweg zal terugkeren. “Sportpark Melkweg” heet het gloednieuwe complex, TOB gaat 3 velden bespelen, een handbalveld en een half verhard trainingsterrein.

De eerste grote verrassing van het seizoen vindt in november plaats. Koploper Gold Star wordt door TOB compleet vernederd (7-2) en met name Sjaak van Dijk voelt zich op de nieuwe Melkweg wel thuis, hij scoorde 6x. TOB wordt kampioen en moet een beslissingwedstrijd spelen tegen DEC voor één plaats in de KNVB. Op 15 mei 1967 staan twee nerveuze ploegen op het DWV terrein klaar voor de wedstrijd van het jaar. Na een stand van 2-2 moet er verlengt worden, doelpunten voor TOB gemaakt door Paul Bakker en Sjaak van Dijk. In de verlenging scoort Paul Bakker zijn 2e doelpunt en TOB is na 20 jaar eindelijk KNVB-er. De zaterdag afdeling is in het seizoen 1966-1967 een tweede elftal rijker. De eerste wedstrijd van dit team is onvergetelijk. Tegenstander TIW wordt de eerste drie kwartier overspeeld en de ruststand is dan ook 8-1 in het voordeel van TOB. In de tweede helft gaat de conditie meespreken. TIW komt terug en wint het duel uiteindelijk met 9-10.

De eerste, moeilijke stappen in de Grote Bond. In het seizoen 1967-1968 weet men op het nippertje het vege lijf te redden. TOB – Assendelft, 1-0 doelpunt Carel Letschert TOB – BPC, 1-0 doelpunt Carel Letschert VVZ – TOB, 1-2 doelpunten Henk Kuhlman en Theo van Etten. Onbetwiste blikvangers in het seizoen 1967-1968 waren de senioren 3 van Nico Peperkamp en de A1 junioren van de Hr. Huisman. Beide ploegen worden ongeslagen kampioen en produceerden meer dan 100 doelpunten. Tijdens een speciale feestavond in De Wiek worden ze door onder andere AJAX- aanvoerder Velibor Vasovic in het zonnetje gezet.

Terug naar de inhoudsopgave


Periode 1969-1979

Het seizoen 1969 eindigde ons vlaggenschip in de 4e klasse KNVB op een 6e plaats en zonder noemenswaardige problemen handhaaft TOB zich. De handbal Dames 1 veroveren het kampioenschap in de zaal door concurrent JOS in de beslissende wedstrijd met 8-6 aan de zegekar te binden. Met de actie OPA, (oud papier actie) hoopte het bestuur 4000 kg oud papier op te halen, maar de eerste opbrengst overtreft de stoutste verwachtingen: ruim 10 ton. De OPA-actie van worden na verloop van tijd een begrip in Tuindorp én omstreken. In twee jaar tijd wordt er ruim 600 ton oud papier bijeengebracht.

Er wordt een start gemaakt met zogenaamde “Baby-Pups”, voetbalpupillen van 8 tot 10 jaar. De eerste “Milkwaybabies” zijn Erwin Cramer, Vincent Aupers, Bart van Dijk, Herman Hanou, Nico van Kooten en Henny en Rene Stam. In 1969 maakt de Turn afdeling (met aan het roer Annemieke Maijenburg) een bloeiende periode door. Aan de brug ongelijk zien we o.a. hun kunstjes vertonen de heren Rob Floore, Marcel Nuy en Jarl Brouwer en de dames Karin Nieberg, Ellie en Liane Beek en Tanja en Lia Bezuyen. Na jaren van voorbereiding, acties, teleurstellingen, doorzettingsvermogen en plannen maken, is het dan eindelijk zover, de eerste paal gaat de grond in voor hét nieuwe clubhuis van TOB. De zelfwerkzaamheid van de blauwwitten is groots. De afbouw neemt men vrijwel geheel voor eigen rekening waardoor kostbare centen bespaard worden. En zo kan het gebeuren dat op 31 oktober 1970 Frater Martialis “’t TOB-Punt” officieel opent. Het is het startsein van een feestweek die TOB nog lang zal bij blijven.

De Pers- en Publiciteit Commissie (PPC) bestaande uit Rein de Bont, Loek Groen en Carel Letschert laten er geen gras over groeien en ’t nieuwe TOB-Punt is een week lang het trotse middelpunt van de vele feestgangers. Maart 1971.

De TOB aspiranten handbal worden bij de Spelregeltest kampioen van Amsterdam. De regionale finale wordt door Mieke Hessels, Evelien Klos, Joke v.d. Lubbe, Marja Vos en Marian de Zeeuw ook winnend afgesloten waardoor ze zelfs in de landelijke finale belanden. Een eervolle zesde plaats is het uiteindelijke resultaat. Kampioen en Derde Klasser! De rollen zijn omgekeerd. Bijna 25 jaar lang heeft buurtgenoot De Meteoor de sportieve toon aangegeven in Tuindorp Oostzaan, maar in het jaar dat de zwart-witten de dramatische gang naar de vierde klasse moeten maken, behaalt TOB op imponerende wijze het kampioenschap van de vierde klasse en biedt hiermee de jubilerende vereniging een grandioos jubileumgeschenk aan. TOB voor het eerst in de TOB-historie Derde Klasser. Ook de leden zelf bezorgen TOB één van de beste seizoenen in de historie, de zondagsenioren 2,3 en 4, de A2 en C3 junioren, de handbal junioren 2 en aspiranten 2 worden in het seizoen 1971-1972 ook kampioen en dat allemaal in het jubileumjaar.


In juli 1972 bestaat TOB 25 jaar, maar omdat de meeste mensen dan op vakantie zijn en het verenigingsleven dan eigelijk grotendeels stil ligt, heeft men besloten het feest te vervroegen naar eind mei. Een kolossale feesttent op het gravelveld en een 28 pagina’s tellende teksteditie staan aan het begin van een feestweek á lá TOB. Het is een week geworden om nooit meer te vergeten.

Het seizoen 1972-1973 wordt op sportief gebied een rustig jaartje, op een enkele uitzondering na. De zondag 2 wordt voor het derde achtereen volgende jaar kampioen, de zondag 4 behaald het kampioenschap, de afdeling handbal heeft een trio kampioenen, de Dames 2 en junioren 2 en 3. Aan het begin van het seizoen 1973-1974 schrijft TOB met nog twee zaalvoetbalteams in. Na enige weken moet het tweede team al worden opgeheven wegens gebrek aan belangstelling. In december wordt ook het eerste team (uitkomend in de sterke hoofdklasse) teruggetrokken. Dat houdt tevens in dat de afdeling zaalvoetbal definitief wordt opgeheven. Lichtpuntje in het seizoen 1973-1974 is de A1 junioren die zich weten te plaatsen voor de sterke interregionale jeugdcompetitie, het vlaggenschip weet zich met verve te handhaven in de derde klasse. Het seizoen 1974-1975 begint het vlaggenschip glorieus, men wint 5 maal op rij voordat de eerste nederlaag wordt geleden tegen middenmoter Animo. Dieptepunt is de afgang bij Madjoe (5-1), maar de junioren Hennie v.d. Linde en Tom van Dijk zijn medeverantwoordelijk voor de voorbeeldige middenmoot positie die in dat seizoen gehaald wordt.Op de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering in oktober 1975 vindt een historische gebeurtenis plaats: voor het eerst in de TOB geschiedenis worden we geconfronteerd met een tekort. Niet schrikbarend groot, FL.2361,14, maar toch…….. Het 5 jarig bestaan van de kantine is een reden voor weer een feestje. Op 16 mei 1976 wordt voor de eerste maal het Gerard van Dijk Mix toernooi georganiseerd. Ieder team bestaat uit een speler van de zondag 1, zondag 2, etc. Tot op de dag van vandaag een jaarlijks terugkerend sportfestijn, waarbij het deelnemen belangrijker is dan het winnen. Het seizoen wordt afgesloten met een fiks aantal kampioenen waaronder de voetballende B1 junioren, en de handballende junioren 2, terwijl op het veld de Dames 1 als de junioren 1 als overwinnaars tevoren komen. In de laatste wedstrijd van het seizoen 1976-1977 kan de zaterdag 3 (de “Oude Glorie”) kampioen worden als ze van concurrent Aalsmeer winnen. Wint Aalsmeer dan zijn zij kampioen. Na de 0-2 zege van TOB rijdt een TOB supporter naar een bloemenkwekerij en bestelt 13 boeketjes. “Zijn ze kampioen”, vraagt de bloemenkoopman aan de TOB-er, er vanuit gaan dat zijn plaatsgenoten hebben gewonnen. “Eh ja”, antwoordt de TOB-er eerlijk en krijgt 13 ruikers in z’n handen gedrukt. “Je hoeft niet te betalen “, aldus de bloemenhandelaar. “Als een Aalsmeer-team kampioen wordt, krijgen ze van mij altijd de bloemen gratis…..”, en weg is de TOB-er met 13 bosjes bloemen in z’n knuisten gedrukt.


Kampioenen te over aan het einde van de competitie 1976-1977. Het vijfde zondag team, de A2 junioren en de zaterdag 3, bij de handbal worden de junioren 1 eerste in hun competitie. De zaterdag afdeling krijgt in het seizoen 1977-1978 een flinke impuls omdat veel “talentvolle” zondag spelers zich tot de zaterdag wenden, de competitie wordt dan ook ingegaan door een 5-tal teams. In de zomer van 1977 nemen een tweetal TOB-teams deel aan de softbalcompetitie. Deze nieuwe loot aan de TOB-stam is echter geen lang leven beschoren. Oorspronkelijk melden zich 30 dames aan, doch tijdens de competitie bleek de animo al danig geslonken.

De oprichting van de tennisafdeling zal hier niet vreemd aan zijn. In het voorjaar van 1978 wordt de nieuwe afdeling weer ontbonden. Het seizoen 1978-1979 staat voor het vlaggenschip in het teken van verjonging, “Youngsters” Cees van Dijk en Peter Booyen krijgen steun van o.a. Nico van Kooten, Rini Booyen en Rob Pronk. Routine blijft er genoeg in de ploeg met spelers als André Klaassen, Paul Bakker en Hennie Letschert. Ook de A1 werd in dat jaar kampioen.

Deel 2, periode 1980-nu

Terug naar de inhoudsopgave

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!